Turisti vyhľadávajú informačné kancelárie čoraz častejšie

16.01.2008 Poprad

Vysoké Tatry 16. januára (TASR) - Tatranské informačné kancelárie (TIK) v Starom Smokovci a Tatranskej Lomnici zaznamenali vlani takmer stopercentný nárast návštevnosti v porovnaní s predchádzajúcim rokom.
O informácie súvisiace s pobytom vo Vysokých Tatrách sa zaujímalo takmer 55-tisíc turistov. Rekordnú dennú návštevnosť zaznamenala TIK v Starom Smokovci 30. júla 2007, kedy jej služby využilo 520 osôb. Takmer tretinu návštevníkov TIK tvorili Slováci (16 760). Spomedzi zahraničných dominovali českí turisti s vyše 26-percentným podielom a Poliaci s 15 percentami. Podľa Jany Blahovej zo Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry štruktúra kopíruje národnostné zloženie ubytovaných návštevníkov a je dlhodobo stabilná.
Nárast návštevnosti TIK považuje za výsledok niektorých zmien, predovšetkým presunu TIK v Starom Smokovci z nevhodných priestorov v Dome služieb do atraktívneho centra v budove Horskej záchrannej služby (HZS). Nové priestory otvorili 14. júna, teda na prahu minuloročnej letnej turistickej sezóny. Prínosom bola tiež širšia ponuka služieb, predovšetkým o informácie členov HZS o vysokohorských túrach a návštevníci ocenili predĺženie otváracích hodín. Počas letnej sezóny bola TIK otvorená od 8.00 h do 20.00 h.
Záujem o informácie pretrváva aj od začiatku zimnej turistickej sezóny 2007/2008. \"Služby oboch kancelárií využilo v decembri takmer tritisíc osôb, \" doplnila Blahová.
 

Vyberte región